domingo, 21 de octubre de 2012

RECELS I TEMORS AL MÓN EMPRESARIAL ESPANYOL I CATALÀ



Les aigües comencen a crespar al mar bastant regirat del món empresarial espanyol i català, tots dos estan en una situació que no els agrada, aguaitats per la nefasta política econòmica del govern central, veuen ara que irremeiablement es veuran embolicats un una més que segurament etapa de ruptura política entre els seus dos grans mercats naturals Espanya i Catalunya, he de escriure'ls així separats, encara que no sigui aquest el cas real encara, per poder donar significat al que vull exposar.


Ni les empreses espanyoles volen perdre el mercat "català" ni les catalanes el mercat "espanyol" això és de “Perogrullo” però és important posar-ho així de manifest. A més aquesta inquietud és lògica, encara que em sembla una mica interessada i a cavall de les tendències polítiques de cada un dels grups empresarials, que entren en joc en aquesta situació. Avui en dia en un mercat  tot relacionat i obert al món, la situació de l'emplaçament, tant del proveïdor com del client és a la meva manera de veure un aspecte de segona línia, i no hauria de ser motiu d'intervenció sinó només d'atenció per part d'empresaris i empreses, excepte si es consideren les tendències polítiques dels empresaris que això és una altra cosa.


En la hipòtesi de la segregació de Catalunya d'Espanya, les empreses i empresaris d'ambdós llocs no patiran cap desastre per això, llevat que es fomentin mesures repressives per part de polítiques d'exclusió o rebuig del mercat popular, reaccions, que en cap cas entenc seran promocionades per les empreses sinó per la política. I és aquí on els empresaris han de tenir cura que no es encrespen les aigües, no en el seu món i el seu mercat, aquest seguirà comprant els seus productes i usant els seus serveis com fins ara.


No pot ser que el món empresarial, es crea les amenaces dirigides al poble per part de polítics retrògrads i amb més por que cervell, que amenacen amb fronteres i nombroses plagues i calamitats gairebé medievals. La possible segregació de Catalunya i Espanya, perquè això és la realitat, són els dos els que se separarien, l'única cosa que proporcionés al món empresarial (avui únic) espanyol, serà la possibilitat de creixement per un motiu molt senzill, en alguns casos servirà per promoure desdoblaments d'empreses i mercats, però sense perdre l'actual.


Veuran la meva teoria és que si Espanya i Catalunya es separen políticament parlant, no ho faran físicament és impossible, així que el que avui subministra el territori català al territori espanyol i vic eversa seguirà igual, que es pot alterar, per exemple si a Espanya hi ha un IVA del 21 i a Catalunya d'un altre valor, doncs res això s'aplica i punt, el mateix en qüestió d'impostos de beneficis compensacions etc., si gairebé hi ha més empreses estrangeres que espanyoles a Espanya, com ho fan que problemes tenen, cap, simplement vendre i créixer més si poden.


La situació de canvi no es pot negar que sempre és un motiu de preocupació en qualsevol estadi que es produeixi, i possiblement molt més, així que entra els diners pel mig, tots coneixem la dita que els diners és el més covard que existeix en el món i que s'espanta per tot, però no hauríem de perdre l'equanimitat de la situació, tal com avui estan constituïts els mercats, les bases del lliure comerç, les lleis tributàries i fiscals, la seguretat jurídica de qualsevol país europeu i occidental, posar objeccions insalvables per part del món empresarial espanyol al moviment independentista català, té més de polític que d'econòmic.


Jo des del meu modest trona dels meus articles, aconsellaria als empresaris que per si de cas no prenguin postures decisives, ni decisòries, ni sospitosament apocalíptiques, abans d'hora, perquè potser això queda en foc d'encenalls i no els haurà servit de res, bé a part de significar políticament com dic, abans de temps i sense necessitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario